Analisis Struktur Biaya dan Pendapatan Usaha Rumah Tangga Di Kecamatan Watubangga Kabupaten Kolaka “Studi pada Industri Pembuatan Tahu”

Authors

  • Sabarudin Program Studi Akuntansi, Universitas Sembilanbelas November Kolaka
  • Sindi Adistri Program Studi Akuntansi, Universitas Sembilanbelas November Kolaka

DOI:

https://doi.org/10.33752/bisei.v7i2.3435

Keywords:

Fixed Cost Structure, Variable Cost, Gross Revenue, Total Revenue

Abstract

Analysis of the Cost Structure and Income of Household Businesses in Watubangga District, Kolaka Regency (Study on the Tofu Making Industry). This study aims to: analyze the cost structure and income of the tofu making industry so that the "tofu making industry" business actors in Watubangga District, Kolaka Regency do not experience losses. The method used in this research is descriptive qualitative research method with the determination of the research sample using the total sampling method. The data were analyzed using the total revenue formula, the revenue formula, and the total revenue formula. The results show that: the break-even point for each industry where the costs incurred should not exceed Rp. 31,160,390/month, or the minimum average income that must be obtained is Rp. 9,490,633/Month. This can be interpreted that the income earned by the home industry to make tofu can cover all costs incurred during the production of tofu. The tofu industry in Watubangga District, Kolaka Regency is still feasible to run because the industry players do not experience losses during the course of production.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abdurachmat, I dan Maryani, E. (1998). Geografi Ekonomi (diktat kuliah). Bandung : jurusan geografi FPIPS IKIP Bandung.
Arikunto, Suharsimi. 2002. Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktek, Edisi Revisi V, PT Cipta, Jakarta.
________________. 2010. Prosedur penelitian suatu pendekatan praktik. Jakarta: Rineka Cipta.
Astuti, R., Zakaria, W. A., & Endaryanto, T. (2019). Analisis Biaya dan Pendapatan Usaha Pedagang Sayuran di Pasar Tamin Kota Bandar Lampung. Jurnal Ilmu Ilmu Agribisnis: Journal of Agribusiness Science, 6(3), 288-295.
Dahlia, I.,Velmila, C,W., & Jamalludin, J. (2020). Analisis Usaha Tahu di Desa Pasar Inuman Kecamatan Inuman Kabupaten Kuantan Singingin (Studi Kasus Industri Tahu Rara). Green Swarnadwipa: Jurnal Pengembangan Ilmu Pertanian, 9(2), 221-229.
Darmawan, R. (2018). Pendapatan Dan Kelayakan Usaha Tahu di Desa Biak Kecamatan Luwuk Utara. Jurnal Agrobiz, Vol 1, No 1, Hal 28 - 38.
Hansen, Don R And Maryanne, M Mowen. 2012. Manajmen Biaya. Jakarta. Salemba Empat.
Indasari, Y. Analisis Metode Pemisahan Biaya Tetap Dan Biaya Variabel Dalam Perhitungan Break Even Pot Pada Pt. Bumi Sarana Beton.
Joesyiana, K. (2017). Strategi Pengembangan Industri di Kota Pekanbaru. Valuta, 3(1), 159-172.
Krisdana, R. 2005. Preferensi Industri Tahu dan Tempe Dalam Menggunakan Bahan Baku Kedelai Di Jawa Timur. Dalam A.K. Makarim, Marwoto.

Kurniawan , D. (2017). Analisis Perilaku Biaya: Suatu Studi Komparasi Konsep Teori Dan Praktik Pada Biaya Produksi (Manufacturing Cost) Substansi: Sumber Artiket Akuntansi Auditinh Dan Keuangan Vokasi.
Mangkunegara AAAP. Evaluasi Kinerja SDM. Bandung: PT Refika Aditama; 2011.
M.M. Adie, A.A. Rahmianna, Heriyanto Dan I.K. Tastra (Ed). Kinerja Penelitian Mendukung Agribisnis Kacang-Kacangan dan Umbi-Umbian. Bogor: Puslitbang Tanaman Pangan .P. 540-548.
Mariani, L. (2013). Analisis Pendapatan Industri Usaha Pembuatan Tahu di Gampong Purworejo Kecamatan Kuala Kabupaten Nagan Raya (Studi Kasus Pada Usaha Pembuatan Tahu Sugiran) (Doctoral Dissertation, Universitas Teuku Umar Meulaboh).
Maria Thresia W, (2017)Analisis Pendapatan Usahatani Kedelai di Kecamatan Berbak Kabupaten Tanjung Jabung Timur.Universitas Jambi
Mulyadi. 2005. Akuntansi Biaya. Universitas Gajah Mada. Yogyakarta
Permatasari, P. E., &Setiawan, A. H. (2015). Analisis Pengaruh Modal, Bahan Baku, Bahan Bakar, dan Tenaga Kerja Terhadap Produksi Pada Usaha Tahu Di Kota Semarang Tahun 2015 (Doctoral dissertation, Fakultas Ekonomi Dan Bisnis).
Putra, R. A., Arifin, Z., & Suliswanto, M. S. W. (2020). Pendapatan Dan Efesiensi Home Industri Tahu di Desa Kunir Kidul Kabupaten Lumajang. jurnal ilmu ekonomi JIE, 4(1),32-41.
Rahardja, P dan M. Manurung. 2008. Pengantar Ilmu Ekonomi (Mikroekonomi dan Makroekonomi). Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia. Jakarta
Rahayu, Endang dkk. 2012. Teknologi Proses Produksi Tahu. Yogyakarta. Kanisius.
Saadudin, D., Rusman, Y., & Pardani, C. (2017). Analisis Biaya, Pendapatan Dan R/c USAhatani Jahe (Zingiber Officinale). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Agroinfo Galuh, 3(1), 85-90.
Saleh, L., & Ulyasnita, U. (2016, MARCH). Analisis Struktur Biaya dsan Pendapatan Wanita Tani Pembuat Atap Rumbia Di Kabupaten Konawe. In: Seminar Nasional Pertanian Peternakan Terpadu. 2016.
Salim, E. 2013. Wirausaha Aneka Olahan Kedelai, Andi, Yogyakarta.
Samuelson, Paul A dan Nordhaus, Wiliam D,2001, Ilmu Makro Ekonomi.Jakarta
Santoso, W., Utami, P,.& Dumasari, D. (2009). Anlisis Pendapatan dan Biaya Produksi Agroidustri Tahu di Desa Pandansari Kecamatan Ajibarang Kabupaten Banyumas. Agritech: Jurnal Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyyah.
Sardianti, A. L. (2019). Analisis Biaya Produksi dan Pendapatan Pada Industri Tahu “Sumber Rezeki” Desa Hungayonaa Kecamatan Tilamuta Kabupaten Boalemo. Journal Of Agritech Science (Jasc), 3(1), 27-33.
Sari. S. A. (2017). Uji Organoleptik dan Tingka Ketahanan Produk Tahu Berpengawet Kistosan. Jurnal Ilmiah Teknik Kimia, 1(2), 70-76.
Sita, E. A. P., Apriyani, M., & Berliana, D. (2020). Struktur Biaya Dan Pendapatan Wortel Organik Di Ybxz. Karya Ilmiah Mahasiswa.
Sugiyono. (2015). Metode Penelitian Kombinasi (Mix Methods). Bandung: Alfabeta.
Sugiarto, T. Herlambang, Brastoro, R. Sudjana Dan S. Kelena. 2007. Ekonomi Mikro: Sebuah Kajian Komprehensif. Pt Gramedia Pustaka Indonesia. Jakarta.
Suroto. 2000. Strategi Pembangunan Dan Perencanaan Perencanaan Kerja. Yogyakarta: Gajah Mada Univercity
Sutantri, S., Rianda, L., & Sakir, S. Identification Of Production Process And Pal Sugar Distribution In Small And Medium Enterprises (Ukm) In Napano Kusambi District, West Muna Regency. Tekper: Jurnal Teknologi Dan Manajemen Industri Pertanian, 1(3), 172-
Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 5 Tahun 1985 Tentang Perindustrian

Downloads

Published

2022-12-03

How to Cite

Sabarudin, & Adistri, S. (2022). Analisis Struktur Biaya dan Pendapatan Usaha Rumah Tangga Di Kecamatan Watubangga Kabupaten Kolaka “Studi pada Industri Pembuatan Tahu”. BISEI : Jurnal Bisnis Dan Ekonomi Islam, 7(2), 75–82. https://doi.org/10.33752/bisei.v7i2.3435

Issue

Section

Artikel